Sunday, April 11, 2010

Teknik Belajar

Apa yang hendak dijawab?
Kursus Belajar Quran Cara Mudah ini diajar oleh Dr. Abdulazeez Abdulraheem, director Understand Quran Academy. Kredit perlu diberikan pada beliau yang telah berjaya menghasilkan kursus yang efektif ini.Terdapat 4 kaedah pengajaran iaitu (1) pdf, (2) ppt, (3) wmv -video dan (4) mp3 -audio. Sila lawati tapak ini untuk download bahan yang sesuai untuk anda. Satu latihan/minggu, bolehkan? http://www.understandquran.com/courses/basic-course/english.htmlUntuk yang serius, download TextBook.zip (buku teks) dan WorkBook.zip (buku latihan)

 Jika tiada WinZIP atau WinRAR untuk buka fail zip, download di sini untuk install:

Buka fail di atas untuk latihan.Untuk belajar secara santai, cuba latihan yang disediakan (1 latihan/minggu).Kamus kecil untuk simpanan dalam poket atau dilekatkan di dinding (5 m/surat). http://www.understandquran.com/fileadmin/user_upload/courses/full/english/j1-ve.pdf

Kalau mahu yang lebih lengkap (32 m/surat). http://www.understandquran.com/fileadmin/user_upload/courses/full/english/complete_dictionary.pdfKalau tidak ingat, boleh lihat kamus.
Kalau tidak tahu hendak buat apa, cuba permainan ini supaya biasa dengan perkataan Quran.


Kursus ini tidak memerlukan bahan bacaan tambahan. Walaubagaimanapun Quran terjemahan perkataan demi perkataan dalam Bahasa Melayu sesuai digunakan. Link ada di sebelah kanan blog ini.


No comments:

Post a Comment